Financieringsplan

feb 17, 2021 | Blogs

Dinkelberg & Kuipers accountants en adviseurs heeft recentelijk een van haar klanten, een onderneming gespecialiseerd in het verhuren van computeroplossingen op maat, (succesvol) begeleid en geadviseerd bij het opstellen van een solide kredietaanvraag.

Als ondernemer een financiering rondkrijgen bij de bank is lastig in deze economisch onzekere tijden. De strengere eisen die Basel III de banken voorschrijft, maakt dat financieringen minder vaak kunnen worden verstrekt. Uit onderzoek blijkt dat 54% van de MKB-ondernemers te maken krijgt met een al dan niet gedeeltelijke afwijzing van hun financieringsaanvraag.
Als het een ondernemer lukt een krediet verstrekt te krijgen, is dat een verdienste van zowel de ondernemer zelf, als het accountantskantoor dat hem bij het aanvragen van een krediet ondersteund heeft.

Goed onderbouwde financieringsplannen hebben de meeste kans om gefaciliteerd te worden. Maar wat maakt een financieringsplan een kanshebber op kredietverstrekking?

Communicatie
Belangrijk is om je als ondernemer te verdiepen in de financiële kant van je onderneming en een relatie op te bouwen met de bank. Betrek de relatiemanager van de bank bij je bedrijf, ook – of juìst – op momenten dat je geen krediet nodig hebt.

Communicatie met de bank wordt vaak onderschat en gezien als noodzakelijk kwaad, maar het zorgt ervoor dat je elkaars taal spreekt en kan daardoor terugkoppeling over (aan)vragen vergemakkelijken. Het geeft je tevens de mogelijkheid de bank te overtuigen van je kwaliteiten, capaciteiten en integriteit als ondernemer. Banken kijken bij het verstrekken van een krediet namelijk niet alleen naar de financiën, maar ook naar de ondernemer als persoon.

Vooruit kijken
Daarnaast is het van belang om een helder en realistisch plan voor de toekomst te presenteren met onderbouwing van de (verwachte) inkomende en uitgaande geldstromen. In dit geval heeft Dinkelberg & Kuipers dat dusdanig in kaart gebracht dat hiermee tevens een duidelijk inzicht is verworven in de winstgevende activiteiten van de onderneming. Zo is concreter zichtbaar geworden op welke bedrijfsactiviteiten gestuurd moet worden. Daarmee geef je als ondernemer aan een sterke focus met toekomstperspectief te hebben.

Tot slot is bij het opstellen van een kredietaanvraag nauwkeurigheid geboden. Dat lijkt een open deur, maar het komt nog vaak voor dat tekortkomingen in de aanvraag – hoe klein ook – tot een afwijzing leiden. Op die manier wordt een financieringsaanvraag een kostbare en tijdrovende aangelegenheid, terwijl dit vooraf eenvoudig te voorkomen is.

Wij adviseren u veel succes!   
Dinkelberg & Kuipers kan ook uw onderneming begeleiden bij het aanvragen van een krediet. Of wellicht heeft u (de grote lijnen voor) een financieringsplan al op papier en wilt u deze laten toetsen door een externe partij. Neem vrijblijvend contact met ons op.

Dinkelberg en Kuipers